Omlet biszkoptowy na słodko

Do przygotowania takiego omleta

omlet1

omlet2

potrzebować będziemy:

– 3 jajka

– szczyptę soli

– 3 łyżki mąki pszennej (użyłem Basi, ale może być inna mąka – Dagmara, Justyna, Gosia lub Agnieszka)

– kawałeczek masła (o którym zapomniałem podczas robienia zdjęcia produktów. Przepraszam 😉 )

– jogurt (maślankę, kefir),

– dżem owocowy

– 1 banan

omlet3

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Mąkę przesiewamy do miseczki.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera (można trzepaczką, ale wtedy nie wyjdzie taki puszysty), następnie zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy żółtka, Zmniejszamy obroty na minimalne i cały czas ubijając dodajemy przesianą mąkę (krótko – jakieś 10-15 sekund!)
  4. W międzyczasie nagrzewamy patelnię (z nieprzywierającą powłoką. Moja ma ok 25 cm średnicy) na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziewamy kawałek masła i szybko smarujemy nim dno i boki patelni. Resztę masła zabieramy, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż omlet zacznie cichutko „skwierczeć”. Najważniejsze, żeby nasz omlet był zarumieniony od spodu (ale nie zwęglony 😉
  5. Przekładamy omlet na drugą stronę (technika dowolna, od podrzucania poprzez przekładanie dwiema łopatkami i pomoc drugiej osoby, można też zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić. Ja używam takiej mega szerokiej łyżki (na zdjęciu) Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z czy tam chcecie 😉
  6. Mnie osobiście najbardziej omlety biszkoptowe smakują na słodko, więc:

Polewam odrobiną jogurtu (albo maślanki, żeby był bardziej wilgotny), smaruję dżemem, kładę pokrojonego banana i voilla.

Autor przepisu: Filip.

Dodaj komentarz