Ciasto bakaliowo-jaglane z galaretką

jaglane1
Ciasto nie wymaga pieczenia 😉

Wymiar tortownicy wynosi 26 cm w średnicy.

Składniki

 Spód ciasta:

  • 150g migdałów
  • 2 garście daktyli bez pestek
  • 2 garście słonecznika
  • 50 gram wiórków kokosowych*

Masa jaglana:

  • 50 gram wiórków kokosowych*
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (ja dałem sojowe 😉 )
  • 4 spore łyżki miodu
  • 3 garście żurawiny
  • 50 gram wiórków kokosowych*

Galaretka:

  • 2,5 szklanki soku winogronowego
  • 10 gram agaru
  • 1 pomarańcza
Wykonanie:
Spód ciasta:
Zalewamy wrzątkiem daktyle, które po 10 minutach odsączamy. W między czasie mielimy migdały, słonecznik, wiórki kokosowe w młynku do kawy (każde z nich oddzielnie). Tak przygotowane składniki wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa będzie się słabo trzymać to można dodać trochę mleka/wody. Układamy z niej spód ciasta.
Masa jaglana:
Gotujemy kaszę jaglaną z mlekiem i miodem. Do ugotowanej kaszy dodajemy żurawinie i zmielone wiórki kokosowe. Znowu blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy kaszę na spód ciasta.
Galaretka:
Kroimy obraną pomarańcze w kręgi (należy to robić w poprzek) i układamy na wierzch ciasta. Następnie zagotowujemy sok w garnku. Do suchej szklanki wsypuję agar. Zalewamy go (tak do pół szklanki) zagotowanym sokiem i mieszamy do momentu aż proszek się rozpuści w całości. Ciecz ze szklanki wlewamy do garnuszka z sokiem i mieszamy. Galaretkę należy lekko ochłodzić, i gdy zacznie tężeć wylać ją w całości na górę ciasta.

W tym momencie czekamy aż temperatura dania będzie na tyle niska żeby włożyć je do lodówki. W lodówce przetrzymujemy ciasto na kilka godzin – na tyle długo, żeby wszystkie warstwy stały się zwarte i stężały.

*wiórki kokosowe mieliłem na płynną masę, ale nadal gęstą. Dzięki nim ciasto staje się bardziej spójne i daje się kroić.

Gotowe 🙂 Smacznego!!!

jaglane10 jglane11

Autor przepisu: Radek

Dodaj komentarz